Renée Frissen

Tijdens het IT’s Amsterdam bezoek ik voorstellingen die worden gekenmerkt door een actuele thematiek. De makers kiezen voor onderwerpen die op de meest uiteenlopende manieren in relatie staan tot gebeurtenissen, problemen of vraagstukken die spelen in onze maatschappij. Maar daar gaan we al. Onze maatschappij? Wie is ‘ons’?
Voor deze 2009 versie van IT’s Amsterdam is nog meer dan anders gezocht naar een internationaal samengesteld programma. Jonge makers uit heel Europa tonen hun werk. Dat fascineert me. Waarom kiezen zij onafhankelijk van elkaar voor bepaalde onderwerpen? Zijn er grensoverschrijdende overeenkomsten te vinden? Wordt kunst gebruikt om commentaar te leveren? Of wordt het commentaar gebruikt om kunst te maken?

Door middel van recensies, beschouwingen en interviews hoop ik de komende week antwoorden te vinden, of, nog beter, op nieuwe vragen te stuiten. Ik houd jullie op de hoogte van mijn zoektocht via allerlei media. Spontane ingevingen stuur ik via twitter, mijn interviews en recensies plaats ik op de IT’s site, en op het weblog van The Eye of the Beholder schrijf ik over mijn ervaringen.

Ik leg me toe op theater. Hoe kan het medium theater zich ontplooien als ruimte van weerstand? En, hoe begeven de makers zich in deze ruimte?
Waar komt deze fascinatie vandaan? Tijdens mijn studie Theaterwetenschap, maar voornamelijk tijdens mijn Master Cultural Analysis, heb ik onderzoek gedaan naar kunst die zich begeeft op de grenzen van esthetiek en politiek protest. Kunst om het bewustzijn te verhogen en die de ruimte biedt voor persoonlijke reflectie.

Kunst biedt de mogelijkheid om commentaar te geven dat voorbij gaat aan de grenzen die de politiek vaak stelt. Daarnaast kan kunst je in vervoering brengen, zowel esthetisch als maatschappelijk. Kunst die zich op dit spekgladde ijs durft te begeven raakt voor mij de essentie van wat kunst zou moeten zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s