Ook een vis willen zijn…

Toneelacademie Maastricht, Regie Opleiding, fourth year, Maastricht, the Netherlands

IMPRESSIE door CHARLOTTE LEMSTRA

Anna zit naast de witte opengeslagen koelkast. ‘Lieve vis, ik heb het heel hard gewenst, maar het is niet gelukt. Sorry. Maar anders was ik gekrompen en kon ik naast jou liggen,’ zegt Anna een beetje verdrietig tegen de dode vis in het potje in de deur van de koelkast. Anna leeft in een wereld van vissen. Het liefst wil ze zelf een vis zijn, net als haar vriendje Mees – ook een grote vis.

In werkelijkheid is Mees haar gestorven broertje. Hij komt Anna als een grote vis in haar gedachten en dromen opzoeken. De kindertheatervoorstelling Vis, geregisseerd door Marieke Dijkwel gaat over het gevoel van gemis. Hoe dat gevoel je gedachten en dromen kunnen kleuren. ‘En missen is moeilijk,’ zo vertelt Anna. ‘Moet ik dan een doosje kopen, een hut bouwen?’ vraagt ze aan haar vader wanneer hij haar vertelt dat ze het verdriet toch écht een plekje moet geven…

Lucht zwemmen op de tafel, bijna verdrinken in de badkuip, je hoofd midden in een grote vissenkom steken en tegen doden vissen praten in de koelkast – het kan zo langer niet meer, vindt haar vader. Maar Anna is vast besloten te gaan spelen met haar vissenvriendje.

Wanneer hij Anna voor de tweede keer in haar fantasie komt opzoeken wil ze hem zijn adem ontnemen. Want dan zou die ook in het potje kunnen. Maar gelukkig, hij is sterk genoeg en weet Anna van hem af te schudden. Het spijt haar. Uiteindelijk gaan ze toch samen spelen. ‘Wordt het adempikkertje of verstoppertje?’ vraagt Mees.

In een prachtig abrupt einde knielen ze samen neer. En met het witte zand op de grond – dat doet denken aan een plattegrond van een huis – maken ze een tekening van twee visjes, samen in de zee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s