‘Het kan vreemd lijken, dit…’

De Theaterschool, Regie Opleiding, fourth year, Amsterdam, the Netherlands

IMPRESSIE door SIMONE VAN SAARLOOS

Winnie schrikt wanneer ze in haar zakspiegel kijkt, maar kan gelukkig concluderen: ‘Geen verslechtering, geen verbetering, geen verandering. Nee, kan niet klagen. Kan niet klagen. Geen pijn. Ja, af en toe een beetje hoofdpijn.’ Winnie is een optimist. Ze mag dan ingegraven zijn tot aan haar tieten, het leven van Winnie bestaat uit Happy days, die ze deels te danken heeft aan het luisterend oor van de onzichtbare Willie.

‘Ze staat tot aan haar tieten in de grond!’ De verbaaste voorbijganger die Winnie heeft zien staan, was meteen ook de allerlaatste persoon met wie Winnie een woord gewisseld heeft – of we moeten haar zwijgzame geliefde Willie meerekenen. Ze heeft alleen haar armen en hoofd vrij om het publiek en haarzelf te vermaken. Want wat moet de expressieve Winnie zonder een potentieel publiek? Waarom zou ze anders iedere dag haar haren kammen, gruwelen van porno-plaatjes en hard lachen om een levende (!) mier.  Gelukkig is daar ook de zwarte strandtas, die aan haar arm bungelt en haar van dagelijkse noodzakelijkheden voorziet. Zoals haar tandenborstel, bril, poetsdoek en revolver.

Deze Winnie, in regie van Tonje Langeveld en afkomstig uit de vervreemde wereld van Samuel Beckett, komt op overtuigende wijze tot leven in actrice Lottie de Bruijn – met haar expressieve mimiek: uitpuilende ogen, opbollende wangen en dichtgeknepen lippen.

Zoals Winnie het zelf ziet: ‘Het kan vreemd lijken dit, ware het niet dat alles vreemd is.’ Beckett (en zijn erven) kunnen tevreden zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s