Samen eenzaam zijn

Toneelacademie Maastricht, Regie Opleiding, fourth year, Maastricht, the Netherlands

IMPRESSIE door CHARLOTTE SCHULTZ

Regisseur Daria Bukvic koos als afstudeeropdracht voor de regieopleiding aan de Toneelschool Maastricht voor een bestaande tekst van Martin Mcdonagh. In rigoureuze bewerking.

Op een met zand bezaaide vloer staat een fornuis, een tafel en Maria beeldjes. De achtergrond wordt gesierd door een abstract raamwerk dat als bank fungeert.  Het eenzame westen toont een mix van Bijbelse figuren in een Iers aso-dorp, die hier hun levenslessen over de eenzaamheid leren. De benadering van Bukvic – het begin en het einde van de originele scènes werd verwijderd en alleen de essentiële inhoud behouden – zorgt voor een abstracte, maar soepel gespeelde, donkere satire.

Een alcoholistische priester heeft net een man begraven en beklaagt zich over zijn falen als dienaar Gods. In het bijzijn van de twee ruziënde zonen krijgen we te horen dat één van hen de vader per ongeluk, of misschien toch wel expres vermoorde. In dit dorp waar iedereen dronken is en minimaal één moord op zijn geweten heeft, probeert de priester zijn hoofd boven water te houden en de goedheid te (her)vinden. Na een zoveelste zelfmoord berooft ook hij zich van zijn leven, onwetend dat hij daarmee het sprankje geluk en hoop op samenzijn van het jonge mooie meisje wegrukt. Samen zijn ze eenzaam in dit dorp.

Het eenzame westen zit vol Bijbelse symboliek. Zoals de twee zonen die sterk doen denken aan Kaïn en Abel, het jonge meisje lijkt op Maria Magdalena, en tenslotten de priester – die als Jezus met zijn zelfgekozen dood het verdriet en de zonden van zijn parochie op de schouders neemt.

Het stuk eindigt in een emotionele ontknoping, wanneer blijkt dat Maria met haar heimelijke liefde voor de priester zijn ziel had willen redden. Als een omgekeerde Romeo en Julia, maar dan in het Ierse slijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s