Medea Materiaal is onbegrijpelijk, maar fascinerend

Koninklijk Conservatorium Den Haag, T.I.M.E. (This Is Music-theatre Education), Den Haag, the Netherlands

door MEREL ZUIDERDUIN

Eén voor één houdt een meisje kartonnen borden met tekst omhoog. Huilen – is – zinloos – wees – op je. Wees op je wat? Hoede? Maar het antwoord blijft uit. Dit gevoel van onzekerheid en onbegrip blijft de hele voorstelling Medeamateriaal hangen, maar toch is het een intrigerend geheel gemaakt door een groepje geweldig muzikale creatievelingen.

Zoals de titel al doet vermoeden, was het uitgangspunt voor deze voorstelling de Griekse tragedie Medea. De eerste lichting afstudeerders van de opleiding muziektheater in Den Haag, geven hun muzikale interpretatie van de tekst. Interpretatie? Misschien zou ‘associatie’ beter passen.

Het is moeilijk om niet op zoek te gaan naar elementen van de Griekse tragedie in Medea Materiaal, als je het klassieke verhaal kent. Ze zitten er wel in, namenlijk in de vorm van de thema’s wraak, verlatingsangst en kindermoord. Tekstfragmenten komen terug in de liedjes. Het is duidelijk dat het niet gaat om wat er terug te zien is van het klassieke verhaal, maar juist om wat er omheen gebeurt. En dat is veel.

Op een bijzondere manier komt de rauwe, dramatische sfeer van de Medea van Euripides terug in deze voorstelling. Dat zit ‘m in de muziek, het spel en het toneelbeeld. Achterop het toneel staat een bord dat is vol geplakt met krantenknipsels, en daarop worden met bloedrode verf teksten uit het stuk gekalkt.

Verder zijn er heel erg veel instrumenten zichtbaar, en er staat een keurig gedekt tafeltje dat erom vraagt om te vallen. De acteurs zijn allen gekleed in een soort bohemien stijl, met een futuristisch sausje. Een van de meiden draagt een gouden vogelkooitje op haar hoofd, een andere een turkoise vuilniszak onder haar keurige jurk. Feitelijk heeft het niets met Medea te maken, maar op de een of andere manier  voel je dat het refereert naar het klassieke verhaal.

Muzikaal is het een fantastische voorstelling. Het is duidelijk dat de thuisbasis van deze studenten het conservatorium is. Er wordt zowel live muziek gespeeld, als geluidseffecten gebruikt. Sommige afkomstig van zichtbare voorwerpen, zoals het typische geluid van de draaiende ventilatoren, die in het midden van het toneel op een hoop liggen. Bijzonder is ook de combinatie van klassieke instrumenten als een viool, met moderne vervormingapparatuur en een elektrische klarinet. Er is bij vlagen geen touw aan vast te knopen, maar de woeste energie straalt eraf.

2 responses to “Medea Materiaal is onbegrijpelijk, maar fascinerend

  1. Pingback: Recensies

  2. Toffe recensie, geeft een goed beeld van de intentie van de voorstelling!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s