Minimalisme, en Zwarte Gaten…

Toneelacademie Maastricht, Regie Opleiding, fourth year, Maastricht, the Netherlands

IMPRESSIE door MEREL ZUIDERDUIN

Kronkelend als pasgeboren aardmannetjes komen de spelers uit gaten in het podium gekropen, vergezeld door duistere geluiden, die doen denken aan een heftige storm of een voorbijsnellende metro. Voor de rest is het donker. Donker is dan ook de titel van de stille, minimalistische afstudeervoorstelling van Davy Pieters, vierdejaars student aan de regieopleiding van de Toneelschool in Maastricht.

De bewegingen die de vier acteurs maken, zien eruit alsof ze veel energie kosten. Een langzame strijd. In slowmotion belanden de vier acteurs op een grote hoop, waarna ze één voor één hun eigen weg gaan. Het doet denken aan een levensloop: de mens wordt geboren en wordt dan samen met anderen op een grote hoop gegooid, waarna hij zijn eigen weg gaat.

Er zit weinig variatie in de bewegingen, waardoor de toeschouwer de kans krijgt heel gedetailleerd te kijken, en elke kleine verandering waar te nemen en te doorgronden.

De volgende scene, waarin ieder op een eigen loopband aan een stuk door blijft lopen en uiteindelijk zelfs rennen, bevestigt dit idee. Dan bedenk ik mij weer wat er in het programma stond: het gaat over zwarte gaten. Toch is het moeilijk een bepaalde gedachte los te laten als deze zich eenmaal in je hoofd heeft gevestigd.

Zwarte gaten dus. En dit hoe Pieters zwarte gaten voor zich ziet: als eindeloos rennen. Wat een opgave moet het zijn om deze performance uit te voeren, zowel fysiek als mentaal. De spelers worden totaal afgemat. Van het moment dat ze even achterom proberen te kijken, tot het moment dat ze vallen.

Uiteindelijk haken drie van de vier af. Eén  meisje blijft vastberaden door rennen. Dan stopt haar ook haar loopband. Ze stapt af en kijkt om zich heen. Ze loopt richting publiek, kijkt ons indringend aan en … Donkerslag. Het einde voelt als een begin, en de voorstelling als een reis er naartoe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s