Zoeken naar de ware partner in theaterland / Toneeltekst zoekt Theater

‘Toneeltekst zoekt theater’ is op 25 en 26 juni te zien in het Compagnietheater

door CHARLOTTE LEMSTRA

Geen schrijfveer zonder de inkt. Geen papier zonder de woorden. Geen toneeltekst zonder het theater. Ze hebben elkaar nodig. Toch is er nog een missing link: de mensen die de nieuwe toneelteksten een thuis geven in het theater. En hoe ontmoet je die persoon midden in de theaterwereld?  Door te speed daten! In een korte tijd de juiste indruk achterlaten. Opstaan en een plekje doorschuiven. Een bestaand concept met een nieuw onderwerp.

Tijdens het programma Toneeltekst zoekt theater gaan 11 afstuderende toneelschrijvers van de opleiding Theater Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht speed daten met een groep theaterliefhebbers: van enthousiast publiek tot regisseurs tot programmeurs. Eigenlijk moet ik zeggen: gaan 11 toneelteksten speed daten. Want per kwartier krijg je een glimp te zien van elke toneeltekst. En op welke karaktereigenschappen moet je dan letten in die korte tijd? ‘Op de muzikaliteit van de teksten,’ zegt Michiel de Regt, bekend om zijn werk als regisseur bij Het huis van Bourgondië met bijvoorbeeld Texel Texas en bij Toneelschuur Producties met onder andere MAC, die de studenten heeft begeleid in het proces. ‘Daarnaast is het ook belangrijk dat er een eigenheid in de tekst zit, een eigen stem doorklinkt.’

De kieskeurigheid van de theaterliefhebber zal op de proef gesteld worden tijdens de zoektocht naar de ware partner, want er is veel verscheidenheid tussen de jonge toneelschrijvers. ‘Nederland kent een groot voorland aan toneelschrijvers, waarin men veel heeft geëxperimenteerd, toch zijn deze jonge toneelschrijvers allemaal een eigen weg in geslagen, hebben ze een eigen stijl ontwikkeld met een eigen kleur,’ aldus de Regt.

Pitchen! ‘Pitchen is hot,’ zegt de Regt. In feite doen de toneelschrijvers dat ook tijdens het speed daten. Nadat het initiatief was geboren bij de studenten zelf, heeft Michiel de Regt samen met hen gezocht naar een goede manier om elke toneeltekst in een kwartier tijd in een goed daglicht te zetten. Zeker in dit barre cultuurklimaat tegenwoordig moet je op de juiste manier aandacht op je vestigen. Een kwartier per tekst en 11 teksten, hoe krijgt dit vorm? In plaats dat de toeschouwers verplaatsen, doen de scènes dat op een groot draaitoneel. Zou dit weleens een nieuwe marketingstrategie kunnen worden voor de toekomst? ‘Voor een theater zou het een manier kunnen zijn om aan het begin van het seizoen het nieuwe programma te pitchen aan het publiek op deze manier,’ vertelt de Regt.

Vliegen er al vlinders door je buik door die glimp van de toneeltekst of wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld door die mooie scène? Twijfel dan niet langer om op de toneelschrijver af te stappen en je hengel uit te slaan. Wie weet bloeit er iets moois uit deze eerste kennismaking. Laat dus die kans niet liggen om na afloop de toneelschrijvers in de foyer aan te spreken.

‘Toneeltekst zoekt theater’ is op 25 en 26 juni te zien in het Compagnie Theater, Amsterdam.

Toneelschrijvers: Annet Bremen, Ayla Schneiders, Esther Duysker, Jiska Koenders, Koen Caris, Maaike Haneveld, Milou Brockhus, Ninke Overbeek, Sander Jassens, Stéphanie Tillieux en Sytze Schalk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s