“Een goede voorstelling zorgt voor kortsluiting in je hersenen”

Wilhelmer van Efferink is met Gesprekken over David te zien op het ITS Festival

Door Henk de Jong

Publiek dat naar een voorstelling van Wilhelmer van Efferink komt mag niet achterover gaan leunen. Er moet gewerkt worden. Wie daar geen zin in heeft moet niet komen, aldus de jonge theatermaker. Gesprekken tussen David heet de voorstelling van Van Efferink waarmee hij, als enige van zijn jaar, als theatermaker afstudeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Op zondag 27 juni is zijn voorstelling te zien op het ITS Festival.

Een voorstelling maken is steeds verder gaan met wat er al is. Het een lokt het ander uit. En dat is maar goed ook. “Het plaatje in je hoofd is altijd minder mooi dan wat het kan worden”, vindt Van Efferink. “Je creëert een loop die niet anders kan zijn dan hij kan zijn. Het kan zo gebeuren dat je als theatermaker iets maakt dat je helemaal niet had willen maken, maar dat wel heel mooi is. Zo maakt het product zich zelf.”

In Gesprekken tussen David volgt een confrontatie tussen jong en oud. Drie generaties komen in de voorstelling aan bod. Een jongen van twaalf, een dertiger en een zeventiger. Waar heb je als oudere spijt van? Wat had je anders gedaan? En wat zou je als jongere nooit willen worden? De mens is er toe gedoemd steeds opnieuw dezelfde fouten te maken. “Belangrijk is hoe je daar mee omgaat”, aldus Van Efferink.

Hoe verhoudt het een zich ten opzichte van het ander? Het is een terugkerend thema in Van Efferinks werk.  Met de kennis van nu zou je tijdens je leven misschien andere keuzes gemaakt hebben. Maar je kunt niet meer terug. De sfeer is bij een voorstelling erg belangrijk, stelt de theatermaker. “Het moet een sensitieve ervaring zijn. Met de rug naar het podium moet de sfeer nog steeds voelbaar zijn.”

“Theater gebeurt bij jou, het publiek. Een goede voorstelling brengt het publiek in totale verwarring,” aldus Van Efferink. “Bij het naar huis gaan moet je je fiets niet terug kunnen vinden omdat de voorstelling voor even kortsluiting in je hersenen heeft veroorzaakt.”

Op 27 juni 2010 is Gesprekken over David van Wilhelmer van Efferink te zien op het ITS Festival.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s