Interview Besim Hoti (Codarts), door Elien van Riet

Poppin’ & lockin’ op Bach

Besim Hoti ©Scapino Ballet

Besim Hoti ©Scapino Ballet

Michael Jackson was zijn favoriete artiest: Besim Hoti heeft via youtube veel van de overleden zanger en performer geleerd. Op straat bracht hij vroeger Jacksons electric boogie in praktijk. Tegenwoordig mengt hij de stijlen van de straat met de moderne dans van zijn opleiding aan Codarts in Rotterdam. In de solo van Ed Wubbe op het ITs Festival popt en lockt Besim Hoti op cello’s van Bach.

Wat vind je ervan dat Michael Jackson is overleden?

Echt heel bizar. Zo’n groot artiest. De man van electric boogie. Op youtube kijk ik vaak naar The way you make me feel.

Michael Jackson heeft een heel eigen dansstijl en is begonnen met poppin’ en lockin’ in de electric boogie. Nog even voor de duidelijkheid, wat is dat nu eigenlijk?

Met lockin‘ isoleer je een beweging in een bepaald lichaamsdeel, met poppin‘ span je je spieren even aan en laat je ze gelijk weer los, hierdoor ontstaat een pop, zoals popcorn ontstaat. Wat ik in de solo veel laat zien is wavin‘. Dat zijn bewegingen die van het ene deel van mijn lichaam naar een ander deel golven.

Als je zo thuis bent in urban, waarom kies je dan voor een klassiek moderne dansacdemie als Codarts?

Ik deed eerst meer urban, maar ik wilde me beter modern en klassiek ontwikkelen. Ik dans niet zo veel meer op straat, omdat ik druk ben met school. Maar het is grappig om te zien dat ik nu modern en klassiek mix in het poppin’ en wavin‘.

Zowel in de stukken van de Amsterdamse als in die van de Rotterdamse academies zag je vanavond een aantal breakdance en Capoeira invloeden, maar niet zo sterk als in jouw solo. Is dat jouw eigen bijdrage of kan dat op de conto worden geschreven van Ed Wubbe?

Ik was met Ed de studio ingedoken. Ik werkte met hem in improvisaties, hij zette het vervolgens ‘vast’, bepaalde op basis van die improvisaties wat de vaste choreografie zou zijn. Daarnaast deed hij ook weleens dingen voor die ik dan nadeed. Het urban gedeelte komt wel vanuit mijn eigen stijl.

Hoe ben je in contact gekomen met Ed Wubbe, choreograaf en artistiek leider van het Scapino Ballet in Rotterdam?

Ik deed mee aan een wedstrijd en haalde de finale. Alle finalisten mochten een project doen met Scapino. Vanuit dat project heeft Ed een duet gemaakt. Toen de andere danser een keertje niet kon heeft Ed er de solo van gemaakt die ik nu op het ITs Festival liet zien.

Is er binnen je opleiding aan Codarts ruimte om je eigen stijl verder te ontwikkelen?

Na schooltijd kun je altijd een studio reserveren en je ding doen, maar binnen schooltijd niet echt. Eén keer per week krijgen we poppin’. Om eerlijk te zijn is dit voor mij niet meer zo uitdagend. Niet om arrogant te zijn, maar daar leren we echt de basisbewegingen. Natuurlijk is het altijd goed om aan de basis te blijven werken, maar die heb ik op straat geleerd.

Je was genomineerd voor de Avond voor de Jonge Danser van de NPS. De klassiek geschoolde danser Marne van Opstal won. Denk je dat de Nederlandse danswereld klaar is voor de urban style, waarin je de straatstijlen mixt met modern en klassieke dans?

Veel mensen uit de wereld van moderne dans hebben er wel mee gewerkt, met B-boys en electric boogie. Maar of ze echt klaar zijn voor mijn stijl, ik weet het niet. http://www.youtube.com/watch?v=pQU3ST1V5IA

Als je nu naar de urban dance kijkt, mis je dan nog iets?

Nou ja, het ligt er heel erg aan hoe je naar urban kijkt. Binnen de urban heb je veel verschillende stijlen, bijvoorbeeld urban hiphop new style en breakdance. New style is veel meer choreografie, pasjes zeg maar. Niet zo veel techniek. Dat zou ik wel meer willen zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s